Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2022 18:48 - Малко хора знаят: защо не трябва да се говори с мъртвите в гробището
Автор: truthful Категория: Новини   
Прочетен: 4881 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Малко хора знаят: защо не трябва да се говори с мъртвите в гробището

Много хора, които са погребали любим човек, идват на гробището, за да седнат до гроба и да говорят с починалия. Сред хората се вярва, че душите на мъртвите чуват думите, отправени към тях, и някои искрено вярват, че посещението на гроба помага да се справят с тежка загуба. Въпреки това, според психолози и духовници, е по-добре да се въздържате от подобни посещения на гробищата.

Какво мислят психолозите

Хората, които са далеч от знанията в областта на психологията, вярват, че разговорите с починал любим човек помагат да се преживее загубата. Истинските експерти обаче силно не препоръчват да посещавате гробището, за да говорите с починали близки. Подобно начиние, напротив, може да повлияе негативно на психиката на човек, който е претърпял загуба. Факт е, казват психолозите, че има няколко етапа на скръб, които трябва да преминете, за да приемете наистина смъртта на любим човек и да продължите да живеете. Ако човек редовно посещава гроба на починал роднина или приятел, за да говори с него, той несъзнателно поддържа в себе си вярата, че е жив. Така той не си позволява да осъзнае загубата, да премине последователно през всички етапи на скръб и постепенно да се върне към нормалния живот. Психолозите казват: важно е да освободите починалия навреме, да се сбогувате, като запазите спомени за него в душата си. В противен случай отричането на загубата може да доведе до психологически проблеми.

Какво мисли църквата

Представители на православната църква също казват, че не е препоръчително да се говори с мъртвите. Но можете да се молите за починалия - например на деветия или четиридесетия ден, на деня на ангела или на годишнината от смъртта. Духовенството вярва, че е важно скърбящият човек да помни, че само тялото почива в земята, а душата е в друг свят и очаква среща в Страшния съд. Тогава, след възкресението, всички роднини ще могат да се срещнат. Също така представителите на духовенството, вместо чести пътувания до гробището и разговори с починалия, се съветват да почитат паметта му по други начини, одобрени от църквата. Например, молете се за душата му, помнете го с любов, а също така правете добри дела - дори и да не са грандиозни, но редовни. Гледайки добрите дела на близките в другия свят, душите на починалите изпитват голяма утеха.




Гласувай:
5



1. truthful - Не трябва да се забравя, че изгов...
05.09.2022 18:53
Не трябва да се забравя, че изговаряването на една дyма - винаги е енергия. Как ще бъде казана, към кого и по какъв начин - трябва да се внимава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: truthful
Категория: Новини
Прочетен: 598889
Постинги: 255
Коментари: 297
Гласове: 1047
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930