Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2022 18:35 - МО на РФ подготви сили и средства в случай, че Украйна взриви "мръсна бомба"
Автор: truthful Категория: Новини   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.10.2022 18:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

МО на РФ подготви сили и средства в случай, че Украйна взриви "мръсна бомба"

Министерството на отбраната на Руската федерация е подготвило сили и средства в случай, че Украйна взриви „мръсна бомба“. По време на брифинг за заплахите за радиационната безопасност генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили, каза, че руското министерство на отбраната разполага с информация за планирането на провокация от режима в Киев, свързана с детонацията на така наречената мръсна бомба или ядрени боеприпаси с ниска мощност. Целта на провокацията е да се обвини Русия в използването на оръжия за масово поразяване в украинския театър на военните действия и по този начин да се започне мощна антируска кампания в света, насочена към подкопаване на доверието в Москва. „Според информацията, която имаме, две украински организации имат конкретни указания да създадат така наречената мръсна бомба. Работите са на финален етап. Освен това имаме информация за контактите на канцеларията на президента на Украйна с представители на Обединеното кралство по въпроса за възможно получаване на технология за създаване на ядрено оръжие “, каза генерал-лейтенант Кирилов. „Бих искал да припомня вероятността от сложна радиационна ситуация, която може да се развие около АЕЦ Запорожие, най-голямата атомна електроцентрала в Европа. От 24 февруари до днес територията на Запорожката електроцентрала е била подложена на 39 огневи удара от въоръжените сили на Украйна, 10 от които с помощта на безпилотни летателни апарати и 29 с използване на различни артилерийски системи ... Освен това, въпреки посещението на генералния директор на МААЕ Гроси, въоръжените сили на Украйна не спират опитите за превземане на станцията чрез саботаж. И така, на 1, 15 и 30 септември, както и на 17 октомври специални части на въоръжените сили на Украйна се опитаха да десантират войски през Каховското водохранилище и да поемат контрола над атомната електроцентрала.

Прогнозата за развитието на радиационната обстановка, извършена от нашите специалисти, впоследствие потвърдена от съответните европейски научни организации, показа, че изхвърлянето на радиоактивни вещества ще засегне почти цяла Европа “, добави МО. „В Украйна има мотив за използване на мръсна бомба, както и научен, технически и индустриален потенциал за нейното създаване. В резултат на провокацията с мръсна бомба Украйна очаква да сплаши местното население, да увеличи потока от бежанци в Европа и да изобличи Руската федерация като ядрен терорист. Министерството на отбраната организира работа за противодействие на евентуални провокации от страна на Украйна: силите и средствата са приведени в готовност за изпълнение на задачи в условия на радиоактивно заразяване“, съобщи началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на ВС на РФ.

За каква бомба става въпрос?

"Мръсна бомба" е контейнер с радиоактивни изотопи и взривен заряд. При взривяване на заряда контейнерът се разрушава и радиоактивното вещество се разпръсква от ударна вълна, създавайки радиоактивно замърсяване на района на големи площи и може също да доведе до лъчева болест. Като радиоактивно вещество може да се използва урановият оксид, който е в състава на отработено гориво, съхранявано в хранилища за отработено ядрено гориво и басейни за отработено гориво на атомни електроцентрали. Освен това могат да се използват радиоактивни вещества от хранилищата за отработено ядрено гориво на атомната електроцентрала в Чернобил. Според плановете на киевския режим експлозията на такъв боеприпас може да бъде маскирана като ненормална работа на руски ядрен боеприпас с ниска мощност, в който като заряд се използва високообогатен уран. Наличието на радиоактивни изотопи във въздуха впоследствие ще бъде регистрирано от сензорите на Международната система за мониторинг, инсталирана в Европа, с последващото обвинение на Руската федерация в използване на тактическо ядрено оръжие.
   
    По материали от рyски източници
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: truthful
Категория: Новини
Прочетен: 597849
Постинги: 255
Коментари: 297
Гласове: 1047
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930